Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................

Kalmár - Ralbovszki - Kovács Nemes - Brestyánszki: Adieu Bandi 

Egy szerelem története

Szereposztás:

Ady Kovács Nemes Andor
Léda Kalmár Zsuzsa
Dodó Ralbovszki Csaba
 
 

Munkatársak:

Zeneszerző ifj. Kucsera Géza
Díszlettervező Kiss Kovács Gergő m. v.
 
 
 
Rendező Mezei Zoltán

LXIV. évad
a Magyar Társulat III. bemutatója
Bemutató: 2009. február 21-én, a Soltis Lajos Stúdióban

Ady Endre levelezése, versei és novellái alapján,
Bölöni György, Péter I. Zoltán és Czeizel Endre írásainak felhasználásával

?lmom, ébrenlétem, szenvedésem örömem te vagy. Látod, érzed, hogy mennyire szeretlek? Nagyon szeretlek. Nagyon. És nagyon hamar el kell dölnie a sorsomnak, mert így nem bírom. Százszor jelensz meg nekem éjszakánként, amikor egyedül vagyok és én kívánlak és milliószor csókollak álmomban. Csókollak, szorítlak, vágyammal bennedvagyok, te édes, egyetlen asszony, minden percben...

Jártunk-e mi együtt, vagy együtt jártunk-e mi Párizsban, Párizsunkban, mely kínokban vonaglik most, mint egy makrójától fojtogatott szabados delnő? Ha együtt kóborogtuk volna be a Várost, kinek meg kell bocsátanunk, miként Magdalénának Krisztus megbocsátott, ne feledjük el egymást. És ne feledjük el, hogy Párizs rabló volt, mint a szerelem, de a szerelemnél szebb ajándékot nem kapott az ember, és Párizs csakugyan az új Athén volt. Be rejtett engem, be mámorosított, be rossz volt, és be vidámító: kicsiny zugainak, groteszk embereinek árnyai most megszentelődnek.

Sajtóvisszhang:

A szabadkai Népszínház Soltis Lajos Stúdiójában megnéztük az Adieu Bandi című életrajzi miniatűrt - Mese, lábujjhegyen... Elment a színház az őszbe, vijjogva sírva... s megfagyott az avaron.
...
Kovács Nemes Andor az állandó belső és külső izzást, robbanás közeli állapotot fegyelmezetten vetíti elénk - emésztő szenvedéllyel...
Kalmár Zsuzsa... Kalmár Zsuzsa, hadd álljon itt a neve kétszer: ő a Nő, egyszerre Izolda és Lady Macbeth, Ophélia és Lukrezia Borgia. Vereségébe beleroggyan, csak helyenként veszti el abszolútumát, elkényeztetett úrinő és vamp, utcai lotyó egy személyben. Alakítása a női létezés páratlanul sok-sok árnyalatát, feladatát, kínját és csodáját, lehetőségét nyilvánítja ki, s amivel a szöveg adós maradt, csak azzal maradt adós a művésznő is. Ralbovszki Csaba a mitologikus felszarvazott férj. Fájdalomból, méltóságból, pojácaságból építi fel Dodót, benne minden szeretetteli megbocsátássá alakul át. Le nem tudtuk venni a szemünket róla, minden gesztusa tanulmány.
- Barácius Zoltán, hétnap.rs

... Az előadás alapfokon számtalanszor megismételt történetet mond el: egy férfi őrülten beleszeret egy nőbe, aki egy kicsit férjnél van (igaz, kétoldalú érdekházasságban), de ez nem zavarja abban, hogy viszonozza a szerelmet, s így kialakul egy harcokkal és megbékélésekkel teli fonák háromszöghelyzet, ami végül a szerelmesek szakításával végződik. És amelynek pikantériája, hogy a szerelmes férfi a kor, s általában a magyar irodalom egyik legjelentősebbje, Ady Endre.

Hogy ebből a részben ország-világ előtt zajló kapcsolatból – amit azóta sem ereszt szorításából sem az Ady-irodalom, sem pedig az emberi kíváncsiság – dráma szülessék, arra maga a történet predesztinál. A kérdés csak az, hogy mit használjanak fel, s mit hagyjanak el az alkotók, jóllehet a kínálat oly gazdag, hogy bárhogy döntenek is, izgalmas drámányira bőven jut, s bizonnyal marad is belőle. Ez történik Szabadkán is. Aki ismeri az Ady–Léda-szerelemről publikáltakat, kiegészítve ezt a férj, Diósi Ödön szerepével, az jó érzéssel nyugtázhatja, aki viszont nem rendelkezik előismeretekkel, az éppen úgy fogadja, mint bármely drámává formált szerelmi háromszögtörténetet. Közös viszont a megjelenítés nyújtotta élmény – az előadás színházi minősége.
- Gerold László, criticailapok.hu

 

[indítva: 2006. június 20.] Copyright Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, © 2006. design by Internetlabor