Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................Az előadásainkról készült fotókat a plakátokra kattintva tekinthetik meg................

Kosztolányi Dezső prózái, levelei
és Pacsirta című regénye alapján: 

és Pacsirta
 

monodráma

Szereposztás:

Pacsirta, Orosz Olga Táborosi Margaréta m. v.
 
 
Zongorán közreműködik Ralbovszki Csaba
Gitáron közreműködik Kovács Zoltán m. v.

Munkatársak:

 
 
Fény Flajsman Róbert
 
Osztályvezető tanár Hernyák György
Szupervizor Pálfi Ervin, Pataki Gyűrű- és Jászai-díjas

LXIII. évad
A Magyar Társulat II. bemutatója
az Art Moziban

Egyedül a színpadon, a belső hangom és én. A gondolataimat is kihangosítva hallom, beszélgetek saját magammal magamban, majd csak az én hangom töri meg a csendet.
A monodráma alapötletét a Pacsirta című regény adta. Két nő története. Az írásokat úgy próbáltam rendszerezni, hogy kiderüljön a lelkiviláguk, és vágyuk, hogy az élettől kapjanak valamit. Persze vannak érzések, amelyek mindkettejükre érvényesek... Kosztolányi Dezső vénlányként megöregedő húgáról, Mariskáról mintázta „főhősét?. Orosz Olga – aki a regény kerettörténetében szerepel – az a nőtípus, akinek a vidámsága még a bánatánál is szomorúbb. Úgy éreztem, megéri azonos rangra emelni e két szerepet. Két hervadó ember, akik kezdik megszokni a magányt, lelkileg torzulnak, csúnyulnak. Önmagukba zárkóznak. ?ket a bánat jegyezte el, és a bánat járt rosszul.
Táborosi Margaréta

Csak a szenvedés által látjuk meg a világot. Aki nem szenved, az vak. Az nem tud írni.
Kosztolányi Dezső

Én nem szeretnék egyedül lenni, amikor meghalok. Egyedül éni rossz, de egyedül lenni, akkor a halál órájában, az még rosszabb. Habár egy emberélet utolsó mozzanataiban mindig van valami ünnepi, valami végzetesen megrázó. Biztos lesz nekem is.
Részlet a mondrámából

 

[indítva: 2006. június 20.] Copyright Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, © 2006. design by Internetlabor